El capítol anterior ha fet atenció als aspectes relacionats directament amb les tasques que duen a terme les persones que es dediquen a la redacció de textos escrits, especialment de textos destinats a ser publicats.
Aquest segon capítol dóna una visió general, forçosament esquemàtica, d’altres aspectes més tècnics connectats amb la producció d’una obra. Uns quants coneixements bàsics sobre aquests aspectes col·laterals són necessaris, ja que en certa manera imposen unes condicions determinades al procés de redacció i correcció d’una publicació. D’altra banda, cal tenir en compte que les persones que fan aquestes tasques participen directament en la producció de l’obra i col·laboren estretament amb les que són les responsables de la redacció i la correcció.
Així doncs, farem un repàs general dels aspectes gràfics, tècnics i econòmics del procés d’elaboració i producció d’una publicació. Tenint en compte que, en principi, el llibre és la publicació que exigeix més fases o etapes, centrarem aquest estudi en la producció del llibre.
1. Introducció 2. Calibratge o càlcul de l’original 3. Projecte 3.1. Esbós i premaqueta 3.2. Pàgines de prova 3.3. Aspectes gràfics del projecte 3.3.1. Dimensions de la pàgina 3.3.2. Paràgrafs 3.3.3. Caràcters 3.3.4. Lletres inicials 3.3.5. Espais 4. Diagramació 5. Composició 5.1. Composició manual 5.2. Composició mecànica 5.2.1. Composició en calent 5.2.2. Composició en fred 6. Il·lustració 7. Maqueta 8. Compaginació 8.1. Descripció 8.2. Parts interiors del llibre 8.2.1. Principis 8.2.2. Cos 8.2.3. Finals |
9. Autoedició 10. Muntatge o imposició 11. Impressió 11.1. Sistema d’impressió en relleu: tipografia i flexografia 11.2. Sistema d’impressió planogràfica: òfset i serigrafia 11.3. Sistema d’impressió al buit: rotogravat 11.4. Tipus de paper i de tinta 12. Acabat i enquadernació 12.1. Parts exteriors del llibre 12.2. Acabat 12.2.1. Plegatge 12.2.2. Alçada 12.3. Enquadernació o relligadura 12.3.1. Enquadernació en rústica 12.3.2. Enquadernació mecànica 12.3.3. Enquadernació en cartoné 13. Aspectes econòmics i comercials 14. Addenda de la tercera edició: nous sistemes d’edició i noves fonts d’informació 14.1. El CTP 14.2. La impressió digital 14.3. L’audiollibre 14.4. El llibre electrònic 14.5. La xarxa Internet 15. Bibliografia |